MIA en VAMIL voor bedrijven

Verduurzamen zonder investering

MIA

Als ondernemer profiteer je graag van fiscale voordelen. MIA is een van de fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

MIA staat voor Milieu Investering Aftrek. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek.

In 2024 heeft de overheid een budget van €192 miljoen beschikbaar gesteld.

VAMIL

Ook VAMIL is een regeling die fiscale voordelen geeft voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. VAMIL staat voor Willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

Met Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen tijdstip. In sommige gevallen zelfs vóór het bedrijfsmiddel in gebruik is genomen. Dat levert een liquiditeits- en rentevoordeel op. De overige 25% van de investering moet volgens de gewone afschrijvingsregels worden afgeschreven.

In 2024 heeft de overheid een budget van €25 miljoen beschikbaar gesteld.

MIA en VAMIL combineren

MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen, die vaak gecombineerd worden. Beide regelingen maken gebruik van de Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL. MIA en VAMIL kun je ook combineren met KIA.

Er zijn uitzonderingssituaties wanneer MIA en VAMIL niet gecombineerd kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer er EIA is toegekend. VAMIL kun je daarentegen wel combineren met EIA. 
 

Wanneer kun je MIA en VAMIL toepassen?

De MIA en Vamil is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de MIA en VAMIL als zij vennootschapsbelasting betalen.

Je kunt in 2024 gebruik maken van VAMIL bij de aanschaf van circulaire zonnepanelen.

  • Het product staat op de Energielijst en voldoet aan de eisen
  • De investering bedraagt minstens €2.500 per bedrijfsmiddel
  • Binnen 3 maanden aanmelden na aangaan investeringsverplichting
 

MIA en VAMIL aanvragen

Voor het aanvragen van de MIA en VAMIL, is eHerkenning met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig. Heb je dat niet? Wij regelen het voor je! Meer weten of MIA en VAMIL aanvragen? Neem contact met ons op! 

Besparen zonder investering. Zorgeloos.

Weten wat jij kan besparen?