KIA-subsidie voor bedrijven

Verduurzamen zonder investering

KIA-subsidie aanvragen

Net als de EIA-subsidie is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) een fiscale regeling. Simpel gezegd betekent dit dat je als ondernemer belastingvoordeel kunt behalen wanneer je gaat investeren. Door middel van deze regeling kun je tot maximaal 28% van je investering in bijvoorbeeld zonnepanelen en laadpalen aftrekken van je fiscale winst. In sommige gevallen kun je de KIA ook combineren met EIA-subsidie. Dat levert een aftrekpercentage op van maximaal 68%.

De KIA-subsidie geldt overigens niet alleen voor deze middelen, maar voor alle investeringen in bedrijfsmiddelen.

Subsidies stapelen

Misschien wist je het al, maar de KIA-subsidie mag gecombineerd worden met de EIA-subsidie. En wat te denken van de lagere energierekeningen als je investeert in energiezuinige verlichting of zonnepanelen? Dat is dubbel goed nieuws!  

Hoe werkt de KIA-regeling?

Heb je als bedrijf geïnvesteerd, dan maak je niet automatisch aanspraak op de subsidie. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden, zoals:

  • Mag worden toegepast als je in één jaar minimaal € 2.801 en maximaal € 387.580 investeert in bedrijfsmiddelen.
  • Zonnepanelen vallen alleen onder deze regeling als ze worden aangemerkt als bedrijfsvermogen en dus zakelijk worden gebruikt. Klinkt logisch!
  • Een enkele investering dient minstens € 450 te zijn.

Het percentage dat je mag aftrekken hangt af van de hoogte van de investering. Tot € 69.765 gaat het om 28% van het investeringsbedrag. Kom je boven die grens uit, dan wordt het voordeel iets kleiner.