ISDE-subsidie voor bedrijven

Verduurzamen zonder investering

ISDE: Subsidie duurzame energie

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. De subsidie voor zonnepanelen loopt nog tot en met 31 december 2023. Interessant? Wij vinden van wel! Hieronder vertellen we je hoe de subsidie wordt berekend en aan welke voorwaarden je bedrijf moet voldoen om de ISDE-subsidie te kunnen ontvangen.

Hoeveel is de subsidie?

Laten we hier een rekenvoorbeeld op loslaten:

  • Stel dat je een zonnepaneleninstallatie van 100 zonnepanelen wil plaatsen op je bedrijfspand, met een vermogen van 325 Wp per stuk. 
  • Het totale vermogen van deze installatie komt dan op 32.500 Wp
  • De ISDE keert per geïnstalleerde Wp 12,5 eurocent uit
  • 32.500 x 0,125 = €4.062,50


Dit betekent dus dat je aan ISDE-subsidie eenmalig ongeveer €4.000 ontvangt als je 100 zonnepanelen laat installeren. Klinkt goed, toch? Zoals altijd zijn hier wel wat voorwaarden aan verbonden.

De voorwaarden:

  • Zonnepanelen moeten worden aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting (3x80A)
  • Wil je de subsidie aanvragen? Dan moet je kunnen aantonen dat het netto eigen gebruik op de kleinverbruikersaansluiting min. 50.000 kWh is geweest in het jaar daarvoor.
  • Ook niet onbelangrijk: de ISDE-subsidie moet je aanvragen vóórdat je de koopverplichting aangaat of opdracht verleent.
  • Binnen 24 maanden nadat je de beslissing over de subsidieaanvraag hebt ontvangen, moeten de zonnepanelen en/of warmtepomp in gebruik worden genomen.

Je kunt de ISDE-subsidie trouwens niet combineren met andere subsidies, zoals de EIA of KIA. Soms kan het daarom voordeliger zijn om geen gebruik te maken van de ISDE, maar de EIA- en KIA-subsidie met elkaar te combineren.

Voor 2023 is er 30 miljoen subsidie beschikbaar voor zonnepanelen, warmtepompen en kleinschalige windturbines. Voor het aanvragen van de ISDE is eHerkenning met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig. Heb je dat niet? Wij helpen je! Meer weten of ISDE aanvragen? Neem contact met ons op!