ISDE-subsidie voor bedrijven

Verduurzamen zonder investering

ISDE: Subsidie duurzame energie

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en kleine windturbine. Interessant? Wij vinden van wel! Hieronder vertellen we je wat je moet weten als je zakelijk een warmetepomp wilt aanschaffen met ISDE-subsidie.

Hoeveel is de subsidie?

Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp en varieert tussen € 725,- en € 11.550,-. 

De voorwaarden:

Uiteraard zitten er voorwaarden aan de ISDE-subsidie. Voor warmtepompen voor zakelijke gebruikers geldt:

  • Een warmtepomp moet minimaal een energielabel A++ hebben.
  • De warmtepomp wordt geinstalleerd in een gebouw met een bouwjaar van voor 1 januari 2019.
  • Je hebt een kleinverbruik aansluiting. Het jaarlijks energieverbruik ligt lager dan 50.000 kWh stroom en 25.000 m3 aardgas.
  • Ook niet onbelangrijk: de ISDE-subsidie moet je aanvragen vóórdat je de koopverplichting aangaat of opdracht verleent.
  • Binnen 24 maanden nadat je de beslissing over de subsidieaanvraag hebt ontvangen, moet de warmtepomp in gebruik worden genomen.
  • De warmtepomp moet minimaal één jaar geïnstalleerd in of aan het pand en in  eigendom van je bedrijf blijven.

Je kunt de ISDE-subsidie trouwens niet combineren met andere subsidies, zoals de EIA of KIA. Soms kan het daarom voordeliger zijn om geen gebruik te maken van de ISDE, maar de EIA- en KIA-subsidie met elkaar te combineren.

Voor het aanvragen van de ISDE is eHerkenning met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig. Heb je dat niet? Wij helpen je! Meer weten of ISDE aanvragen? Neem contact met ons op!