Wat als de salderingsregeling stopt?

30 mei 2023

Zijn zonnepanelen dan nog wel interessant?

Er is de afgelopen maanden veel gepraat en schreven over de salderingsregeling. Zonnepaneeleigenaren werden benadeeld doordat sommige energieleveranciers per maand saldeerden. Terwijl salderen altijd op jaarbasis moet, ook bij een variabel contract. Daarnaast stond de regeling zoals deze nu bekend staat op losse schroeven. Het kabinet wilde van de regeling af, maar zeker na de overwinning van BBB is onzeker of de salderingsregeling afgebouwd gaat worden in 2025.

In het geval dat de salderingsregeling van kracht blijft, blijven de voordelen zoals de korte terugverdientijd van zonnepanelen met deze regeling natuurlijk ook van kracht. Maar wat betekent het precies als de salderingsregeling wel stopt of afgebouwd wordt in 2025? Zijn zonnepanelen dan nog wel een interessante investering?

Zoals het er nu uitziet, blijven zonnepanelen een interessante investering

De salderingsregeling zorgt ervoor dat je de ongebruikte energieopbrengst van zonnepanelen kan wegstrepen tegen de energie die je afneemt op momenten dat de zonnepanelen niet zoveel energie produceren. Je hebt hier alleen een kleinverbruik aansluiting voor nodig (tot 3×80 ampère). Nu krijg je alleen voor de energie die je in totaal meer terug levert dan je zelf verbruikt een terugleververgoeding. Als de salderingsregeling stopt, krijg je een terugleververgoeding voor de opgewekte energie die je niet kan salderen. De terugleververgoeding is lager dan de prijs die je betaalt aan je energieleverancier, maar moet volgens de huidige plannen tot 2027 minimaal 80% van het leveringstarief exclusief belastingen en heffingen zijn. Daardoor duurt het iets langer voor je de zonnepanelen hebt terugverdient, maar daar hoef je het niet voor te laten. Er zijn meer factoren die meespelen bij de vraag of zonnepanelen nog wel een interessante investering zijn als de salderingsregeling stopt:

  1. Zonnepanelen worden efficiënter en goedkoper

De prijs per WP is de afgelopen jaren sterk afgenomen en deze trend lijkt door te zetten. Dit betekent dat de investeringskosten voor zonnepanelen lager worden en dit heeft invloed op de terugverdientijd. Daarnaast gaan zonnepanelen jarenlang mee en vergen ze weinig onderhoud. Daardoor kun je nadat je ze hebt terugverdient nog jaren profiteren van de voordelen van zonnepanelen.

  1. Je voldoet aan de energiebesparingsplicht

De prijs van elektriciteit is de afgelopen jaren gestegen en het is niet zeker wat de prijs gaat doen, maar als deze blijft zoals deze nu is, dan bespaar je nog altijd flink op je energierekening. Bovendien voldoe je aan de energiebesparingsplicht die ingaat op 1 juli 2023. Omdat zonnepanelen (zeker in combinatie met subsidie) vaak een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben.

  1. Energieopslag biedt nieuw verdienmodel

Door de grote toename van zonnepanelen in Nederland neemt het aanbod van energie toe en wordt zelfs groter dan de vraag op sommige momenten. Het gevolg hiervan is dat het net dat niet aankan en omvormers steeds vaker uitschakelen. Ook nemen de negatieve stroomprijzen toe. In 2023 zullen het er naar verwachting 1.500 zijn. Dat is gemiddeld vier uur per dag. Dit kunnen ongunstige ontwikkelingen zijn voor zonnepaneleneigenaren, maar energieopslag is hier de oplossing voor. En wanneer de salderingsregeling eraf is, wordt energieopslag nog interessanter. Want door een accu te gebruiken kun je energie die je tijdens negatieve uren opslaat, verkopen op momenten dat de energieprijs hoog is. Door het slim opslaan en verkopen van stroom kun je dus een nieuw verdienmodel maken. Nu zijn de accu’s nog duur, maar daar kan verandering in komen. Dus zorg dat als je zonnepanelen aanschaft, ze in ieder geval accu-ready zijn!

Wil je nog profiteren van de salderingsregeling en je voorbereiden op een duurzame toekomst met zonnepanelen die accu-ready zijn?

Neem contract op via de chat, bel ons, of stuur een bericht naar info@ledsgoeco.nl.

 

 

Ja, ik wil besparen zonder investering

Wij staan voor je klaar

Geïnteresseerd? Leuk!
Wij helpen je graag.

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.