7 tips voor zonnepanelen op zwakke of bijzondere daken

23 mei 2024

7 tips voor zonnepanelen op zwakke of bijzondere daken

Ben je op zoek naar een oplossing om zonnepanelen op een zwak of bijzonder dak te plaatsen? Dan hebben we 7 tips voor jou.

 

Tip 1. Start met een dakconstructieberekening

Voordat je begint, is het essentieel om te weten hoeveel gewicht je dak kan dragen. Een constructeur maakt op basis van de bouwtekeningen of een locatiebezoek een dakconstructieberekening. Hij kan precies berekenen hoeveel gewicht je dak per vierkante meter kan dragen. Deze informatie is essentieel om de juiste oplossing te bepalen.

Tip 2. Laat een rendementsberekening maken

Het is natuurlijk hartstikke mooi om zelf energie op te wekken met zonnepanelen, maar het is ook belangrijk om te weten of het rendabel is. Laat een deskundige een rendementsberekening maken om er zeker van te zijn dat de investering zinvol is. Mocht dit niet het geval zijn (wat niet vaak voorkomt), dan kun je andere duurzame oplossingen overwegen.

Tip 3. Versterk je dak indien mogelijk

Als je dak weinig gewicht kan dragen, overweeg dan om het dak te versterken. Dit kan vaak relatief eenvoudig en goedkoop zijn, en stelt je in staat om conventionele zonnepanelen te gebruiken. Dit kan voordeliger zijn dan de keuze voor specialistische oplossingen zoals flexibele panelen.

Tip 4. Win deskundig advies in

De zonne-energiemarkt ontwikkelt zich snel, met voortdurend nieuwe producten en technologieën. Zoek een onafhankelijke partner met expertise in verschillende oplossingen voor diverse daktypes. Dit helpt je om een verouderde oplossing te vermijden en te kiezen voor de beste optie.

Tip 5. Kies een ervaren installateur

Het correct installeren van zonnepanelen op zwakke of bijzondere daken vereist specifieke expertise. Kies een installateur met ervaring in het werken met het type dak dat jij hebt, zodat je zeker weet dat de installatie aan alle normen voldoet.

Tip 6. Bekijk mogelijke subsidies

Voor zonnepanelen zijn er subsidies en regelingen beschikbaar zoals de EIA voor bedrijven en de BOSA-subsidie voor sportclubs. In sommige regio’s zijn er ook subsidies speciaal voor het verzwaren van daken of de installatie van zonnepanelen op zwakke daken beschikbaar. Bijvoorbeeld, in de provincie Zuid-Holland is er een subsidie beschikbaar voor verschillende aanpassingen aan het dak en voor bijvoorbeeld lichte zonnepanelen. Door gebruik te maken van subsidies kun je de kosten aanzienlijk verlagen.

Tip 7. Laat een Scope 12 keuring uitvoeren

Een Scope 12 keuring is meestal verplicht door verzekeraars, maar zelfs als dat niet het geval is, biedt het extra zekerheid. Deze keuring zorgt ervoor dat de zonnepaneleninstallatie veilig en volgens de voorschriften is uitgevoerd, waardoor onnodige risico’s worden vermeden.

We hopen dat deze tips je helpen de beste oplossing te vinden voor jouw (bedrijfs)dak. Wil je een totaalpartner die alles van A tot Z voor je regelt? Neem dan contact met ons op en ontdek de mogelijkheden, want ieder dak verdient (met) zon.

 

 

 

Ja, ik wil besparen zonder investering

Wij staan voor je klaar

Geïnteresseerd? Leuk!
Wij helpen je graag.

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.