Blog - Hoe kun je als MKB-bedrijf energie besparen?

We spraken met Gerard Steltenpool hoe hij dat doet

Verduurzamen is op dit moment belangrijker dan ooit. Van particulieren tot multinationals, we zijn er allemaal mee bezig. Dan kan het fijn zijn om te weten hoe andere ondernemers energie besparen. Daarom delen we ervaringen van andere ondernemers.

Keurslagerij Steltenpool in Hoevelaken

Gerard Steltenpool, eigenaar van Keurslagerij Steltenpool uit Hoevelaken vertelt hoe hij zijn energierekening omlaag heeft gekregen. Gerard zit al heel lang in het slagersvak. Al op de lagere school had hij belangstelling voor het vak. Van het slachtproces en hoe je met de dieren omgaat tot hoe het dier geslacht en verwerkt wordt, maar ook dat wat er allemaal van het dier gebruikt wordt vond hij interessant en het triggerde hem om zelf slager te worden. In 1988 startte met zijn eigen bedrijf ‘Keurslagerij Steltenpool’ samen met zijn vrouw.

“Ondernemer word je niet, ondernemen zit in je.”

Door zijn ondernemerschap heeft zijn onderneming grote ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor het nu een succesvolle zaak is waar je niet alleen vlees, maar ook hele maaltijden en zelfs vegetarisch vlees gericht op de flexitariër kan kopen.

Samenwerken om energie te besparen

De huidige energieprijzen zorgen ervoor dat Gerard nog meer is gaan letten op zijn energieverbruik. Het normale energieverbruik van de slagerij lag rond de 120.000 kWh per jaar. Dat zorgt voor een flinke kostenpost. Augustus 2022 was voor de onderneming helemaal extreem qua energieverbruik en kosten. Omdat het zo warm was, werden de koelingen en airco extra gebruikt. Daarom is hij in september samen met zijn collega’s aan de slag gegaan om te kijken welke nieuwe gewoontes ze zichzelf kunnen aanwennen, waardoor minder energie gebruikt hoeft te worden.

“Energie besparen vergt soms een aantal investeringen, maar er valt ook veel winst te behalen met het menselijke aspect van gewoontes die erin zijn gesleten.”

Door o.a. lichten uit te zetten wanneer iedereen weg is, alleen inpakmachines aan te zetten als ze gebruikt gaan worden, de vaatwasser later aan te zetten en door de 34 nieuw geplaatste zonnepanelen wisten ze 3000 kWh te besparen in de maand erna. De energierekening nam met ruim € 5000,- af door hun inzet. Dus het loont zeker om na te gaan of gewoontes aangepast kunnen worden.  

Welke verduurzamende maatregelen heeft Gerard genomen?

Duurzaamheid is voor hem al langere tijd een belangrijk thema. Hij heeft daardoor al veel verduurzamingsslagen gemaakt.

“Duurzaamheid heeft heel veel vlakken.”

Dat Gerard duurzaamheid ziet als iets wat op veel verschillende vlakken ingezet kan worden, is duidelijk als je ziet wat hij en zijn collega’s al hebben gedaan om de slagerij te verduurzamen. 

Duurzaam verpakte producten
Gerard maakt gebruik van verpakkingen gemaakt van rietsuiker voor de maaltijdverpakkingen. “Die kunnen mooi bij het oud papier.” Hij ontkomt niet helemaal aan plasticverpakkingen, maar dan let hij erop welke plastic hij gebruikt en of ze verantwoord te gebruiken zijn. Op die manier zorgt hij voor voor zoveel mogelijk duurzaam verpakte producten. 

Besparen met Led
Gerard heeft alle lichten nagelopen en waar mogelijk vervangen door ledverlichting. Daarmee heeft hij zeker het nodige bespaart, want ledverlichting zorgt algauw voor een besparing van 50%. 

Dichte koelingen
Ondanks dat in de huidige trend vaak gekozen wordt voor open presentatiekoelingen heeft Gerard voor dichte koelingen gekozen. Hier heeft Gerard bewust niet voor gekozen vanwege de energiebesparing.

Met warmte van de koelingen de boiler verwarmen
Bij de laatste verbouwing hebben ze er ook voor gekozen om alle koelingen op een motor te zetten en om van die motor de warmte op te vangen voor een driehonderd liter boiler. Iedere ochtend staat deze vol met water van 55 graden. Dat water gebruiken ze om schoon te maken en om de vaatwasser te vullen.

Lokale producten
Ook zou Gerard het liefst al zijn producten binnen een straal van 100 km halen, dit is helaas nog niet voor alle producten haalbaar. Lamsvlees komt bijvoorbeeld uit Nieuwzeeland en er komt ook heel veel rundvlees uit Australië en vanuit Zuid-Amerika. Waar mogelijk worden zijn vlees en andere producten wel lokaal geproduceerd.

Zonnepanelen
De laatste verduurzamingsslag was de aankoop van zonnepanelen. Op het dak van de winkel konden 34 zonnepanelen geplaatst worden. Daarmee kunnen ze het energieverbruik niet volledig compenseren, maar het scheelt wel behoorlijk op de rekening.

Energieverbruik monitoren
Veel slagers en bakkers zitten bij Nieuwe Stroom. Daar zie je de prijs per tijdstip. Op zonnige dagen zie je dat je tussen 11.00 en 15.00 maar tot € 0,08 hoeft te betalen. Voor een slagerij is dat gunstig omdat veel activiteiten overdag plaats vinden. Activiteiten die op andere momenten te plannen zijn zoals de wasmachine en droger kun je daardoor op een tijdstip plannen wanneer de energieprijs laag is. Door dat goed te plannen kun je veel geld besparen en het kost je geen (grote) investering.

Betrokkenheid bij de gemeente
Ook het helpen van (sport)verenigingen vind Gerard onder duurzaamheid vallen. Hij helpt waar hij kan. En dat is niet het enige wat hij doet voor de buurt. Zo is hij ook samen met de Lionsclub Hoevelaken druk in de weer geweest met verfkwasten om het pand naast de blokker toonbaar te maken. Door samen te werken maakt hij niet alleen zijn winkel, maar ook Hoevelaken een beetje mooier!

Zonnepanelen Keurslagerij Steltenpool

Kijken naar de toekomst

Naast kleine maatregelen zoals het plaatsen van lichtschakelaars, heeft Gerard nog grote plannen voor de toekomst. Aangezien de huidige zonnepanelen het energieverbruik niet geheel kunnen compenseren, is er de wens om een grote carport te bouwen zodat daar nog 50 panelen op kunnen. Dit kost echter veel geld en dat moet eerst verdient zien te worden. Om energieneutraal te worden zou dit wel een mooie stap zijn voor de onderneming.

De besparingstip van Gerard voor andere ondernemers 

Kijk met een app als die van NieuweStroom hoe je die kunt inzetten voor jouw bedrijf. Daar kan je direct al mee besparen en je hoeft er geen enkele investering voor te doen. De app is gratis. Je hebt alleen een dynamisch contract voor nodig. Als jij een grote productie moet draaien, kijk dan eerst wanneer de stroom het goedkoopst is.” Dan kun je indien mogelijk een tijdstip kiezen waarop de energieprijs laag is.

Wil je net als Gerard je bedrijf verduurzamen?

Voor advies over passende middelen voor jouw bedrijf, voor hulp bij subsidie en financieringen aanvragen en de realisatie van jullie verduurzamingsplannen neem contact op. We helpen je graag!

Ja, ik wil besparen zonder investering

Wij staan voor je klaar

Geïnteresseerd? Leuk!
Wij helpen je graag.

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.