KIA-subsidie voor agrarische bedrijven

Verduurzamen zonder investering

KIA-subsidie

Net als de EIA-subsidie is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) een fiscale regeling. Simpel gezegd, betekent dit dat je als agrariër belastingvoordeel haalt wanneer je investeert. Door deze regeling te gebruiken, kun je tot maximaal 28% van je investering in bijvoorbeeld zonnepanelen aftrekken van je fiscale winst. In sommige gevallen kun je de KIA ook combineren met EIA-subsidie. Dat levert een aftrekpercentage op van maximaal 68%.

De KIA-subsidie geldt overigens niet alleen voor zonnepanelen, maar voor alle investeringen in bedrijfsmiddelen.

Subsidies stapelen

Misschien wist je het al, maar de KIA-subsidie mag gecombineerd worden met de EIA-subsidie. En wat te denken van de lagere energierekeningen als je investeert in zonnepanelen? Dat is dubbel goed nieuws!  

Hoe werkt de KIA-regeling?

Heb je als bedrijf geïnvesteerd, dan maak je niet automatisch aanspraak op de subsidie. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden, zoals:

  • Mag worden toegepast als je in één jaar minimaal € 2.801 en maximaal € 387.580 investeert in bedrijfsmiddelen.
  • Zonnepanelen vallen alleen onder deze regeling als ze worden aangemerkt als bedrijfsvermogen en dus zakelijk worden gebruikt. Klinkt logisch!
  • Een enkele investering dient minstens € 450 te zijn.

Ook goed om in het achterhoofd te houden: het percentage dat je mag aftrekken van de fiscale winst hangt af van de hoogte van de investering. Tot ongeveer € 69.765 gaat het om 28% van het investeringsbedrag. Kom je boven die grens uit, dan wordt het voordeel iets kleiner.

Wil je investeren in zonnepanelen? Dan vragen we desgewenst de subsidies waar je voor in aanmerking komt voor je aan!

Neem contact met ons op!