KIA-subsidie voor agrarische bedrijven

Verduurzamen zonder investering

KIA-subsidie aanvragen

Net als de EIA-subsidie is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) een fiscale regeling. Simpel gezegd betekent dit dat je als agrariër belastingvoordeel kunt behalen wanneer je gaat investeren. Door middel van deze regeling kun je tot maximaal 28% van je investering in bijvoorbeeld zonnepanelen extra aftrekken van je winst. De KIA-subsidie geldt overigens niet alleen voor zonnepanelen, maar voor alle investeringen in bedrijfsmiddelen.

Het mooie van de KIA-subsidie is trouwens dat je het mag combineren met de EIA-subsidie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de lagere energierekening die binnenkomt als je investeert in energiezuinige verlichting of zonnepanelen. 

Hoe werkt het?

Vanzelfsprekend zijn er regels en voorwaarden verbonden aan de KIA-regeling. Enkele hiervan zijn:

  • Mag worden toegepast als je in één jaar minimaal € 2.600 en maximaal € 353.973 investeert in bedrijfsmiddelen.
  • Zonnepanelen vallen alleen onder deze regeling als ze worden aangemerkt als bedrijfsvermogen en dus zakelijk worden gebruikt. Klinkt logisch!
  • De investering dient minstens € 450 te zijn.


Ook goed om in het achterhoofd te houden: het percentage dat je mag aftrekken van de fiscale winst hangt af van de hoogte van de investering. Tot ongeveer € 63.716 gaat het om 28% van het investeringsbedrag. Kom je boven die grens uit, dan wordt het voordeel iets kleiner.