ISDE-subsidie voor agrarische bedrijven

Verduurzamen zonder investering

ISDE-subsidie voor agrariërs

We vallen meteen met de deur in huis met een rekenvoorbeeld! Stel je koopt een zonnepaneleninstallatie van 100 zonnepanelen voor je stallen, met een vermogen van 325 Wp per stuk. Dan komt het totale vermogen van deze installatie op 32.500 Wp. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor zonnepanelen bedraagt € 125 / kW. In dit rekenvoorbeeld bedraagt de ISDE-subsidie dus ongeveer € 4.000. Klinkt goed, toch?

Kom ik hiervoor in aanmerking?

Met de ISDE kunnen agri ondernemers subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Zoals altijd zijn hier wel wat voorwaarden aan verbonden:

  • De zonnepanelen moeten worden aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting (3x80A)
  • Wil je de subsidie aanvragen? Dan moet je kunnen aantonen dat het netto eigen gebruik op de kleinverbruikersaansluiting min. 50.000 kWh is geweest in het jaar daarvoor.
  • Ook niet onbelangrijk: de ISDE-subsidie moet je aanvragen vóórdat je de koopverplichting aangaat of opdracht verleent. 
  • Binnen 24 maanden nadat je de beslissing over de subsidieaanvraag hebt ontvangen, moeten de zonnepanelen in gebruik worden genomen.
  • Wat we je ook nog willen meegeven: je hebt geen recht op de ISDE als je al eerder een andere subsidie hebt ontvangen voor dezelfde zonnepaneleninstallatie. Je kunt de ISDE-regeling dus niet combineren met (bijvoorbeeld) de EIA-subsidie.

 

Voor 2023 is er 30 miljoen subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Voor het aanvragen van de ISDE is eHerkenning met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig. Heb je dat niet? Wij helpen je! Meer weten of ISDE aanvragen? Neem contact met ons op!

Besparen zonder investering. Zorgeloos.

Weten wat jij kan besparen?