Stalverlichting rundvee

Gezonde en actieve koeien

Meer melk door beter licht

Ieder dier heeft zijn eigen specifieke behoefte aan licht. Bij koeien zijn vooral de hoeveelheid licht en het lichtritme belangrijk. Op dagen waarop een koe veel licht te zien krijgt, produceert zij minder melatonine. Of beter gezegd: meer licht, betekent minder slaaphormoon en actievere en gezondere koeien.

In een koeienstal is het vaak wat donker. De lichthoeveelheid is meestal minder dan 100 lux, terwijl een zonnige dag buiten wel meer dan 100.000 lux oplevert. Daar zit nogal een verschil in. 

Met goede stalverlichting kun je lange zomerdagen nabootsen. Een periode waarin de koe van natuur het meest actief is en een hogere productie en betere voeropname heeft. Uit onderzoek blijkt dat de juiste hoeveelheid licht in de stal (150 to 200 lux) en een lichtritme van 16 uur licht en 8 uur donker de volgende voordelen heeft:

  • Tot 15% meer melk
  • Verbeterde vruchtbaarheid
  • Betere waarneming van tochtigheid
  • Verkorte afkalftijd
  • Betere waarneming van ziektes

En dan hebben we het nog niet gehad over de kostenbesparing die energiezuinige stalverlichting met zich mee brengt! Weinig stroomverbruik, lange levensduur en onderhoudsarm. Wat wil je nog meer?! Onze LED-armaturen zijn daarbovenop ook ammoniakbestendig!