Boerderij De Ruige Velden in Lepelstraat wekt energie op met zonnepanelen

Aan de slag voor Boerderij de Ruige Velden

Zonnepanelen op het dak van je boerderij

Edwin heeft een varkenshouderij in een klein dorpje in Noord-Brabant. Hier fokt hij biggen en hij combineert de zorg voor zijn varkens met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De zorgboerderij runt hij samen met zijn vrouw en een vast team.

Duurzaam boeren

De biggen die op de boerderij worden geboren, hebben behoefte aan warmte, licht en goede ventilatie. Om de biggen de beste zorg te bieden, maakt Edwin gebruik van elektriciteit.  

Voor Edwin is duurzaamheid een belangrijk thema. Gas gebruikt hij al een tijdje niet meer. En hij had ook graag zijn bedrijf willen omschakelen van gangbaar naar biologisch. Helaas bleek dit plan niet rendabel. Op het buitenterrein gaat duurzaamheid bijna als vanzelf. Er worden bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen gebruikt voor de gewassen en hij heeft een houtwal geplaatst. Deze wal zorgt ervoor dat er allerlei soorten dieren in verschuilen, maar zo’n houtwal zorgt ook voor schaduw, zodat de schuur minder snel opwarmt.

Energie opwekken met zonnepanelen 

Om te kunnen voorzien in de energiebehoefte van zijn bedrijf heeft Edwin gekozen voor zonnepanelen. Zijn energierekening zal door de zonnepanelen aanzienlijk lager uitvallen. Wellicht dat het in de toekomst hierdoor toch rendabel wordt om de biggen biologisch te houden. In de tussentijd is Edwin van plan om zijn energieverbruik te optimaliseren en waar mogelijk te besparen.

0
CanadianSolar Zonnepanelen
0 kWh
Energiebesparing per jaar
0 kg CO2
CO2-reductie per jaar

Deel project:

Besparen zonder investering. Zorgeloos.

Weten wat jij kan besparen?