Een overbelast energienet, wat betekent dat voor jou?

17 juli 2023

Je hebt er vast over gehoord, of zelfs last van ondervonden: omvormers die uitschakelen omdat het energienet overbelast was. Vervelend nieuws voor zonnepaneleneigenaren, maar ook als je nog zonnepanelen aan wilt schaffen. Is de investering in zonnepanelen dan nog wel interessant? Aan de hand van deze blog kun je daar zelf over oordelen.

Wat betekent een overbelast energienetwerk?

Huishoudens en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting zitten aangesloten op het zogenoemde laagspanningsnet. En daar worden ook alle zonnepanelen op aangesloten. Gemiddeld genomen produceren zonnepanelen rond het middaguur de meeste energie. De spanning op het energienet loopt op en omdat het aanbod groter is dan de vraag raakt het energienet overbelast. De kabels zijn simpelweg niet dik genoeg om de hoeveelheid geleverde energie aan te kunnen. Als de spanning op de kabels te groot wordt, schakelen de omvormers vanzelf uit. Deze automatisch ingebouwde beveiliging voorkomt dat apparatuur schade oploopt. Op dat moment kun je je energie dus niet meer terug leveren aan het energienet en loop je inkomsten mis.

Hoe ga je om met een ‘overspannen’ energienet als je zonnepanelen wilt aanschaffen?

Voor eigenaren van zonnepanelen is het natuurlijk nadelig als de omvormers uitschakelen. Als je omvormers uit staan, kun je immers geen gebruik maken van je eigen opgewekte energie en ook terug leveren aan het net is niet mogelijk. Dat voel je in je portemonnee. Uit ervaring weten we dat er wel mogelijkheden zijn om zo min mogelijk last te hebben van de nadelige effecten van een ‘overspannen’ energienetwerk. Hieronder hebben we 3 tips die je helpen om het beste uit je zonnepanelen en te halen.

1. Kies voor kwaliteit

Overweeg je om zonnepanelen te aan te schaffen? Zorg dan voor een hoge kwaliteit van je installatie. De kabeldikte is bijvoorbeeld een punt van aandacht.

“Wij merken dat bijvoorbeeld verkeerde omvormer-instellingen, een verkeerde wijze van aansluiten en gebruik van te dunne kabels een voortijdige uitval van een omvormer veroorzaken.” aldus de woordvoerder van Liander. 

Kies dus voor een installateur die werkt met dikke kabels. Dit is niet de goedkoopste optie, maar vergroot wel de kans dat je zonnepaneleninstallatie blijft werken.

2. Bereid je zonnepaneleninstallatie voor op energieopslag

Het gebruik van een accu kan helpen om de netspanning te verlagen en zo kun je de overtollige stroom opslaan. Je hebt hier een omvormer voor nodig, die ‘accu-ready’ is. We raden aan om voor je met accu’s aan de slag gaat, een energiemanagementsysteem te gebruiken om inzicht te krijgen in je energieverbruik. Hiermee worden trends in het energiegebruik zichtbaar en met die inzichten kan de optimale capaciteit voor een accu worden bepaald.

3. Ga slim om met energie

De makkelijkste manier om direct spanning op het energienetwerk te verminderen, is door je energieverbruik slim te in te zetten. Sluit grootverbruikers zoals een elektrische shovel, warmtepomp en accu’s aan op dezelfde fase als de omvormer én stuur aan op energieverbruik van de grootverbruikers wanneer er overschot is aan zonnestroom. Een slimme energiemanagementsysteem kan je hierbij helpen. Deze systemen houden rekening met de verwachte productie en verbruik en kunnen energie naar apparaten sturen indien nodig.

In de praktijk

In Zegveld woont een boer die ook tegen het volle energienet aanliep. Hij liep al wat langer met het idee rond om zonnepanelen aan te schaffen, maar hij moest eerst zijn dak laten verzwaren. Deze boer wilde wel zelf energie opwekken, maar geen last hebben van het energienet. Daarom koos hij ervoor om zich goed voor te bereiden op de toekomst. We hebben geadviseerd om vier Huawei omvormers op te hangen van 10 KTL. Op dit type omvormer kan gemakkelijk een accupakket worden aangesloten met (meer dan) voldoende accucapaciteit voor het bedrijf van deze boer. Om het verbruik te meten wordt een datalogger gebruikt. Aan de hand van de data uit deze datalogger kunnen we het verbruik gedurende het jaar analyseren. Daarmee kunnen we ter zijne tijd gemakkelijk een accupakket met de juiste accucapaciteit plaatsen. Door de voorbereiding voor accuopslag gefaseerd aan te pakken is deze boer op de toekomst voorbereid.

Zelf aan de slag met een toekomstbestendige zonnepanelen installatie?

Wil je ook gebruik maken van zonnepanelen, zonder last te hebben van een vol energienet? Neem nu de volgende logische stap richting een nog duurzamere, onafhankelijkere en voordeligere toekomst! Kies voor ‘accu-ready’ omvormers en maak van je zonnepaneleninstallatie een complete energieoplossing. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek hoe LedsGoEco jou kan helpen om maximaal rendement te behalen met jouw zonne-energiesysteem. We maken een plan op maat, zodat je een installatie krijgt wat bij jouw specifieke behoeften past.

Vul onderstaand formulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

Ja, ik wil besparen zonder investering

Wij staan voor je klaar

Geïnteresseerd? Leuk!
Wij helpen je graag.

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.