Het belang van een dakconstructieberekening voor zonnepanelen op je dak

3 april 2024

De eerste stap richting een veilige zonnepaneleninstallatie 

Energie opwekken met zonnepanelen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, zowel vanuit duurzaam als economisch perspectief. Steeds meer boeren omarmen de voordelen van zonnepanelen en hechten daarbij groot belang aan de veiligheid van hun installatie. De eerste stap naar een veilige en duurzame zonnepaneleninstallatie is een dakconstructieberekening.

Wat is een dakconstructieberekening?

Een dakconstructieberekening is een gedetailleerde analyse van de draagkracht en stabiliteit van een dak. Het doel van deze berekening is om te bepalen of het dak voldoende draagkracht heeft om het extra gewicht van zonnepanelen te dragen. Factoren zoals het materiaal van het dak, de leeftijd van het gebouw, de hellingshoek van het dak en de regionale weersomstandigheden spelen allemaal een rol bij het bepalen van de belastbaarheid van het dak.

Waarom is een dakconstructieberekening belangrijk?

Het installeren van zonnepanelen zonder een dakconstructieberekening te maken kan leiden tot ernstige problemen, waaronder structurele schade aan het gebouw, lekkages en zelfs instortingsgevaar. Zeker bij bedrijfspanden met een plat of licht hellend dak is het van belang om de belasting gelijkmatig te verdelen om overbelasting te voorkomen. Een dakconstructieberekening identificeert zwakke punten in de dakstructuur en draagt waar nodig oplossingen aan om het dak te versterken voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat het dak het gewicht van de zonnepanelen veilig kan dragen. Bovendien heb je de dakconstructieberekening nodig voor de Scope12-keuring. De Scope12-keuring is nodig om aan te tonen of de zonnepaneleninstallatie voldoet aan de veiligheidsnormen.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Om een dakconstructieberekening te laten uitvoeren, zijn verschillende stappen nodig:

  1. Een ervaren constructeur: Een onafhankelijke en ervaren constructeur maakt de dakconstructieberekeningen.
  2. Gegevensverzameling: De constructeur heeft gegevens van het gebouw en het dak nodig. Met bouwtekeningen kan de constructeur aan de slag.
  3. Berekeningen uitvoeren: Met behulp van gespecialiseerde software en berekeningsmethoden analyseren de constructeurs de belastbaarheid van het dak. Ze houden rekening met factoren zoals windbelasting, sneeuwophoping en de specifieke eigenschappen van de zonnepanelen die worden geïnstalleerd.
  4. Rapportage en aanbevelingen: Na afronding van de berekeningen zal het ingenieursbureau een gedetailleerd rapport opstellen waarin de bevindingen worden beschreven. Ze zullen ook aanbevelingen doen voor eventuele versterkingsmaatregelen die nodig zijn om het dak geschikt te maken voor de installatie van zonnepanelen.

Conclusie

Het laten uitvoeren van een dakconstructieberekening voordat je zonnepanelen laat installeren, is de eerste stap om de veiligheid en duurzaamheid van je gebouw met zonnepanelen te waarborgen.

Wil je een zonnepaneleninstallatie waarbij aan alle veiligheidseisen gedacht wordt? Bij LedsGoEco denken we met je mee en nemen we de zorg voor dit proces uit handen. En als extraatje bieden we nu tijdens onze voorjaarsactie de dakconstructieberekeningen gratis aan bij de aanschaf van nieuwe zonnepanelen. Zo kun je met een gerust hart gebruik maken van zonnepanelen.

 

Ja, ik wil besparen zonder investering

Wij staan voor je klaar

Geïnteresseerd? Leuk!
Wij helpen je graag.

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.