Verduurzamen is op dit moment belangrijker dan ooit. Van particulieren tot multinationals, we zijn er allemaal mee bezig. We delen graag voorbeelden van andere ondernemers, hoe zij het verduurzamen van hun bedrijf aanpakken.
Thijs Veening heeft in Noordwolde een melkveebedrijf met 280 koeien. Het bedrijf is sinds vier generaties in de familie, zowel zijn vader als zijn opa zijn nog dagelijks op het erf te vinden. Ook zijn kinderen groeien op met het bedrijf en Thijs hoopt dan ook dat zijn kinderen het bedrijf over kunnen nemen. Hij vertelt wat hij doet om zijn bedrijf duurzaam en toekomstbestendig te maken.
Duurzaamheid zit bij familie Veening in de genen. Ze werken graag met en in de natuur. Ze willen de koeien gezond oud zien worden, hebben een passie voor weidevogelbeheer en willen graag de energie die ze opwekken goed benutten. Zo proberen zij een heel mooi voedselproduct neer te zetten. Hoe ze dat doen lees je hieronder.
Om tot een mooi voedselproduct te komen houdt Thijs rekening met de natuur, zijn dieren en het energieverbruik.
Weidevogelbeheer
Het land van de boerderij wordt ingezet voor het behouden van de weidevogel. Dit doet Thijs vanuit zijn passie voor de natuur, want de vergoedingen die hij hiervoor krijgt zijn nooit kostendekkend.
Oude koeien in de wei
De koeien mogen hun oude dag slijten op de boerderij. Daarom kijken ze bij het fokken bijvoorbeeld of de bouw en balans van de koe goed zijn. Daarmee zorg je voor sterke koeien die lang mee kunnen.
Melk koelen met een platenkoeler
De melk kunnen ze koelen met een platenkoeler. De warmte die hier van af komt gebruiken ze ook weer om de CV op te warmen.
Zonnepanelen
Sinds kort hebben ze zonnepanelen om energieneutraal te zijn. En wat ze opwekken willen ze het liefst ook zelf gebruiken. Via een app kunnen ze het real-time gebruik zien. Als ze merken dat ze op een bepaalde tijd meer energie opwekken dan dat ze gebruiken, dan zetten ze een bepaalde motor weer aan om het gebruik wat meer af te vlakken. Zodat ze minder afhankelijk zijn van het net.
Dankzij de app en het inzicht die het hen geeft in hun piekverbruik gaan ze heel bewust om met hun energie. “Het zou mooi zijn als je uiteindelijk die pieken zo mooi kan afvlakken, dat je uiteindelijk precies je eigen energie kan opwekken.” Stelt Thijs.
Thijs wil de warmte die vrij komt bij het proces om de melk te koelen opvangen om te gebruiken voor hun vloerverwarming. Andere ideeën zijn om mee te doen met rood voor rood. Dat is een initiatief waarbij de energie die ze opwekken ook gekocht kan worden door buurtbewoners. Dan zou hij meer zonnepanelen willen en/of eventueel een windmolen om meer energie op te wekken voor de buurt.
Niet voor iedereen is het even makkelijk om om te gaan met de veranderingen die verduurzamen met zich meebrengt. Daarom is de tip van Thijs:
Door het gesprek aan te gaan met elkaar over verduurzamen merk je welke mogelijkheden er liggen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Er worden bijvoorbeeld heel veel subsidies gegeven vanuit de overheid. Maar er zijn ook heel veel financieringsmogelijkheden en er zijn ontelbaar veel manieren om te verduurzamen.
Als je kansen ziet liggen voor jouw bedrijf, pak die dan is het advies van Thijs. Dat is soms spannend, maar het brengt je verder.
Voor advies over passende middelen voor jouw bedrijf, voor hulp bij subsidie en financieringen aanvragen en de realisatie van jullie verduurzamingsplannen neem contact met ons op. We helpen je graag!
Anthonie Fokkerstraat 51
3772 MP Barneveld
© 2023. LedsGoEco – Alle rechten voorbehouden